Open dagen bij de Zeeuwse brandweer

Verschillende brandweerposten in Zeeland organiseren de komende weken een open dag. Je vindt hier een overzicht van alle evenementen.

23 augustus: Westdorpe

Op donderdag 23 augustus houdt de post Westdorpe open oefenavond. Tussen 19 en 21.30 uur ben je welkom voor een presentatie van de post, voorlichting over brandpreventie en al je vragen over (werken bij) de brandweer. Daarnaast is de BOE te zien, een Ontsmettingseenheid (container) die wordt ingezet bij een incident waarbij mensen in aanraking zijn gekomen met gevaarlijke stoffen. Locatie: Molenstraat 54, Westdorpe.

25 augustus: Oosterland

Op zaterdag 25 augustus houdt de post Oosterland open dag. Tussen 11 en 14.30 uur verzorgt de brandweer diverse demonstraties, er zijn oude voertuigen te bezichtigen, de Crashtender is er (een enorm voertuig ter bestrijding van vliegtuigbranden), er is gezorgd voor kinderanimatie. In de rookcontainer kun je zelf ervaren hoe het is om in een kamer vol rook te staan, we laten je zien hoe je vlam in de pan blust en de brandweer demonstreert hulpverlening bij een auto-ongeluk. Op deze dag zal ook de officiële overdracht plaatsvinden van het nieuwe brandweervoertuig, door burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland. Locatie: brandweerpost Oosterland, Wilgenstraat 4.

1 september: Kruiningen

De brandweer in Kruiningen bestaat dit jaar 75 jaar! Dat wordt groots gevierd op zaterdag 1 september met een veiligheidsdag op de brandweerkazerne aan de Blauwhoefseweg en een uitgebreid programma. Om 9.30 uur wordt de dag op spectaculaire wijze geopend door burgemeester Van Egmond en de directeur van Veiligheidsregio Zeeland, mevrouw Van der Reijden. Daarna zijn er demonstraties, rondritten, kinderspelletjes, er is hulpverleningsmaterieel te zien, et cetera. De veiligheidsdag duurt tot 16 uur en je kunt deze combineren met een bezoek aan de braderie in Kruiningen.

Uit binnen- en buitenland komen (vrijwillige) hulpverleners op Kruiningen laten zien hoe er in noodsituaties gehandeld wordt. Door middel van een spectaculair programma met vele voertuigen, demonstraties en voorlichtingen wordt er een kijkje achter de schermen gegeven voor publiek. Een Crashtender (een voertuig dat wordt ingezet bij bijvoorbeeld vliegtuigbranden), oude en nieuwe brandweerwagens, maar ook een duikteam en helikopters laten zien hoe ze in de praktijk te werk gaan. Om 15 uur wordt er een grootse einddemonstratie gegeven waarbij diverse hulpverleningsinstanties samenwerken. Er zal hierbij uitleg worden gegeven over wat er gebeurt. Verder zal de Lego Incidentencity te bewonderen zijn. Dit is een tentoonstelling van de grootste brandweerincidenten nagebouwd met Legosteentjes. De gehele dag wordt omlijst met  activiteiten voor kinderen, eet- en drinkgelegenheden en muzikale begeleiding van Shantikoor Barend Fox, afkomstig van het brandweerkorps Rotterdam.

15 september: Oostburg

Op zaterdag 15 september houdt de post Stampershoek in Oostburg open dag. Tussen 13 en 18 uur zijn bezoekers welkom. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten, er zijn brandweervoertuigen te bekijken en de jeugdbrandweer Zeeuws-Vlaanderen geeft een demonstratie.
Om 17 uur vindt de officiële overdracht plaats van een nieuwe hoogwerker door burgemeester Vermue (gemeente Sluis) aan de post.
Locatie open dag: brandweerkazerne Stampershoek, Ondernemersweg 100, Oostburg.

29 september: Terneuzen

Op zaterdag 29 september a.s. organiseert de post Zuidland in Terneuzen een open dag. Tussen 10 en 16 uur kunnen bezoekers er terecht voor bijzondere brandweervoertuigen, voorlichting over brandveiligheid in en rond het huis, er zijn spelletjes voor de kinderen, de vrijwilligers van de post verzorgen verschillende demonstraties en in de rookcontainer kan je zelf ervaren hoe het is om in een kamer te zijn de vol rook staat. Ook zijn zij op zoek naar nieuwe collega’s, dus heb je interesse, laat het hen weten! Locatie open dag: Da Costastraat 1A, Terneuzen.