Landskampioenschap brandweer in Goes

Op zaterdag, 29 september, strijden zeven brandweerploegen uit heel Nederland om de titel Landskampioen Hoofdklasse 2018. Als u de brandweer aan het werk wilt zien, bent u van harte welkom om te komen kijken. Meldt u zich tussen 7.45u en 11.30u of tussen 13.45u en 16.15u bij de brandweerkazerne aan de Oranjeweg 100 in Goes.

Op de kazerne wordt u dan doorgestuurd naar de wedstrijdlocatie. Om het scenario tijdens de dag voor alle ploegen spannend en eerlijk te houden, wordt u ‘vriendelijk doch dringend’ verzocht tijdens en na de wedstrijden geen beeldmateriaal op sociale media te plaatsen.

De landelijke finale is het sluitstuk van een wedstrijdseizoen (bij de brandweer noemt men dit vaardigheidstoetsen) op provinciaal en gewestelijk niveau. Aan de start van het seizoen gingen 69 ploegen op provinciaal niveau met elkaar de strijd aan. De overgebleven ploegen krijgen voor de finale allemaal hetzelfde scenario voorgeschoteld, waarin ze hun vaardigheden kunnen laten zien en hoe ze besluiten het incident aan te pakken. Deels wedstrijd dus, maar grotendeels een leerrijke ervaring.

Tijdens een Hoofdklasse vaardigheidstoets moet een brandweerploeg samen met een Officier van Dienst Brandweer (OvD-B) een complex incident oplossen. Afhankelijk van het scenario kunnen ze hierbij ondersteunende diensten en specialisaties binnen de brandweer inschakelen. De (spelende) ploeg en de OvD worden gezamenlijk beoordeeld op hun vaardigheden.