Brandweerposten

Binnen Veiligheidsregio Zeeland werken alle brandweerposten samen. Zo wordt voor de hele regio Zeeland gezorgd voor de centrale inkoop en het onderhoud van materieel, en voor de opleiding, bijscholing en training van de brandweermensen. Door deze samenwerking worden meer taken efficiënter aangepakt en uitgevoerd.

Beroeps- en vrijwillige brandweer

Zeeland telt vier hoofdlocaties van de brandweer waar overdag mensen van de beroepsbrandweer geconsigneerd zijn voor uitruk (dagbezetting): Goes-Oranjeweg, Borssele, Middelburg-Stromenweg en Terneuzen-Koegors. In de periode avond-nacht-weekend dragen vrijwilligers de zorg voor de uitruk. De overige 60 posten zijn ’24/7’-vrijwilligersposten. Zeeland kent geen 24-uurs beroepsdienst.

De beroepsbrandweer houdt zich bezig met repressief en niet repressief brandweerwerk. Repressieve brandweertaken zijn bijvoorbeeld brand blussen en hulp verlenen bij ongevallen, maar ook het uitvoeren van speciale expertises voor bijzondere situaties. Benieuwd naar onze specialisaties? Lees dan verder.

De vrijwillige brandweerlieden hebben in het dagelijks leven een andere baan maar zijn op afroep beschikbaar. Zij volgen dezelfde opleiding als de beroepsbrandweer en ontvangen een vergoeding voor hun inzet. Weten hoe je brandweervrijwilliger kunt worden? Je leest het hier.

Jeugdbrandweer

Alle jeugdbrandweerposten in Zeeland staan op deze kaart. Klik op een brandweerlocatie voor de adres- en contactgegevens van de post. 

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan kun je bij Jeugdbrandweer Zeeland!
Meer weten? Kijk dan hier.