Vaardigheidstoetsen

Wist je dat de brandweer ook aan wedstrijden meedoet? Deze zogenoemde ‘vaardigheidstoetsen’ worden door het hele land georganiseerd en zijn, net als bij voetbal of hockey, een competitie. Het seizoen begint ieder jaar in maart.

Wat houdt het in?

Tijdens de vaardigheidstoetsen nemen brandweerploegen binnen een provincie het tegen elkaar op. Wie blust er bijvoorbeeld het meest efficiënt, effectief en veilig een woningbrand of lost een ander soort calamiteit het beste op? De vaardigheden worden in wedstrijdvorm geoefend.

Deelname aan de vaardigheidstoetsen is vrijwillig en dus geen verplichting voor de brandweerploeg. In Zeeland nemen ieder jaar tussen de 50 en 60 ploegen deel aan deze toetsen. Dit is ongeveer 90% van alle Zeeuwse ploegen. Ze zijn dus populair! Als je interesse hebt, kun je altijd komen kijken naar een vaardigheidstoets bij jou in de buurt.

Toets Brandweer

Niveaus en klassen

Qua niveau zijn er drie verschillende rondes:

  • Provinciaal.
  • Gewestelijk (deelnemers zijn winnaars van de provinciale toetsen).
  • Landelijke finales (deelnemers zijn winnaars van gewestelijke toetsen).

In 2017 werden er vijf provinciale vaardigheidstoetsen georganiseerd. Drie in de klasse TS-HD en twee in de klasse 112. Daarnaast werd in beide klassen een gewestelijke vaardigheidstoets gehouden. Voor deelname in 2018 hebben zich 50 ploegen aangemeld. De indeling en de locaties van de vaardigheidstoetsen worden telkens aan het begin van het jaar vastgesteld. 

Vaardigheidstoets

Meer informatie

Het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWCorganiseert landelijk de vaardigheidstoetsen. In Zeeland is er het ABWC Zeeland. Beide zijn te vinden op Twitter en Facebook waar zij actuele informatie delen over de Zeeuwse vaardigheidstoetsen, zoals data, locaties, programmaboekjes en uitslagen. De agenda vind je ook op onze Documentatie-pagina. Voor informatie kun je ook mailen naar de Zeeuwse wedstrijdleiders (Maarten Leune en Gert Mulder) via: wedstrijdleider@vrzeeland.nl.

Zeeuwse prestaties

Hieronder vind je een overzicht van de prestaties van de Zeeuwse ploegen:

2017
Bruinisse - 1e in 1e ronde Gewestelijk (112)
Kruiningen - 3e in 1e ronde Gewestelijk (TS-HD)

2016
Heinkenszand-2 — 5e in 2e ronde Gewestelijk (TS-HD)

2015
Wolphaartsdijk - 9e in 2e ronde Gewestelijk (112)
's Gravenpolder - 6e in 2e ronde Gewestelijk (TS-HD)
Goes- 2-9e in landelijke finale (TS-HD)

2014
Borssele - 7e in 2e ronde Gewestelijk (TS-HD)

2013
Goes/Tholen - Landskampioen (brandweerduiken)
's Gravenpolder - 3e in landelijke finale (112)
's Heer-Arendskerke - 11e in landelijke finale (TS-HD)
Torenweg - 4e in landelijke finale (hoofdklasse)

2012
Goes - Landskampioen (brandweerduiken)
Tholen - 3e in landelijke finale (brandweerduiken)