Voor de jeugd

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan kun je bij Jeugdbrandweer Zeeland! Wil je weten wat de jeugdbrandweer nou eigenlijk is? En wil je eens zien wat een brandweerman of -vrouw allemaal doet? Lees dan snel verder. 

Wat doe je bij de jeugdbrandweer?

Als jongere ben je belangrijk om brandveiligheid onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld bij je (groot)ouders, verzorgers, broers en/of zussen, maar ook bij je leeftijdsgenoten. Zo kun je hen bewust maken van de risico’s en de manier waarop zijn hun omgeving veiliger kunnen maken. Natuurlijk word je niet ingezet voor het echte brandweerwerk. Wel doe je met je team mee aan wedstrijden, waarin een realistische situatie wordt opgelost. Er is een Zeeuwse maar ook een landelijke competitie. De jeugdteams worden begeleid door brandweervrijwilligers. 

Meiden bij de jeugdbrandweer

Kom naar een oefenavond!

Tijdens de (twee)wekelijkse oefenavond bij een brandweerkorps krijg je spelenderwijs les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft. Je leert niet alleen de beginselen van het brandweervak maar ook leer je om samen te werken, voor elkaar op te komen, om elkaar behulpzaam te zijn en om discipline en orde in je werk te krijgen. Eigenschappen die belangrijk zijn om uiteindelijk een goede brandweerman of -vrouw te zijn. 

Hier vind je de jeugdbrandweer

In Zeeland zijn er negen jeugdbrandweerteams die zijn onderverdeeld in een of meerdere groepen Junioren (12-15 jaar) en Aspiranten (16-18 jaar): Bruinisse, Goes, Middelburg, Sint Philipsland, Terneuzen, Veere, Vlissingen, Westerschouwen en Zierikzee.  
         

Informatie en aanmelden

Wil je meer weten over de brandweer? Lees dan hier verder. Heb je vragen of wil je eens meedoen bij een oefenavond? Mail dan naar de jeugdbrandweer bij jou in de buurt. De contactgegevens vind je door op de brandweerpost te klikken in deze kaart.   
          

Gratis of eigen bijdrage

Lidmaatschap van de jeugdbrandweer is gratis. Per team kan een eigen bijdrage of contributie worden gevraagd. Deze bijdrage is onder meer bestemd voor eigen activiteiten.

Stichting Jeugdbrandweer Nederland

De stichting Jeugdbrandweer Nederland (JBNL) organiseert activiteiten voor jeugdleden, zoals wedstrijden en toetsen. Wil je meer hierover weten? Kijk dan op: www.jeugdbrandweer.nl.

Doorgroeien naar vrijwilliger

Als je het leuk vindt, kun je vanaf je 18e jaar brandweervrijwilliger worden. Binnen Brandweer Nederland is ongeveer 25% van de leden lid geweest van de jeugdbrandweer. Binnen de brandweer in Zeeland ligt dit percentage nog hoger, op bijna 40%!