Nieuw ademluchtapparatuur brandweer Zeeland

Testdag op 11 en 12 mei

In de loop van dit jaar zal brandweer Zeeland overstappen op nieuw ademluchtapparatuur. Na uitgebreid testen heeft het projectteam gekozen voor Dräger, waarmee de helft van de brandweer al bekend is. Logistiek en technisch gezien was dit de beste keus. Dinsdag 11 mei en woensdag 12 mei mocht een gebruikersgroep bestaande uit vrijwilligers en medewerkers VRZ het apparaat testen. De koude oefeningen werden gedaan op de post Olympiaweg en warme oefeningen bij het Veiligheidscentrum Zeeland. 

Het toestel
De cilinders zijn iets langer dan voorheen. De brandweer draagt binnenkort voortaan een 6.8 liter cilinder mee. Voorheen 6. De hoes die om de cilinder heen zit is van vinyl en zeer makkelijk afwasbaar. Handig tijdens het schoonmaken! Daarnaast zorgt de hoes voor extra bescherming van de cilinder tegen beschadigen. Op de blauwe hoes vind je de tekst VRZ bevelvoerders gaan een rode hoes dragen. Zodat zij herkenbaar zijn. De cilinder en het toestel zijn uitgerust met  het “quick connect” systeem. Wisselen van cilinders kan nu snel en veilig.
Het toestel zelf bestaat uit een niet verstelbare rugplaat waar de elektronica in geïntegreerd zit. Deze stuurt de bodyguard aan waar naast de manometer ook de bewegingsloos melder in zit. Door de stugge schouderbanden trek je het toestel makkelijk aan. Het gelaatstuk, of ademluchtmasker, maakt gebruik van rubber clips waardoor je deze beter kan positioneren. Zodra het toestel onderdruk komt te staan klinkt er een piep. Wanneer je 25 seconden* stilstaat zal er een alarm  afgaan. Mocht je daarna niet bewegen zal de bewegingsloos afgaan met geluid en licht. In geval van nood zullen je collega’s je goed kunnen horen en zien. 

Verloop testdag
Op beide locaties startte de dag met het juist afstelen van de helm, een cruciaal onderdeel.

Op de post Olympiaweg deed men koude oefeningen. Hier werden onderdelen van de PPMO/JFT voor gebruikt. Dit is een baan met oefeningen die de brandweer gebruikt bij conditie- of medische testen. Men startte met het aantrekken van het ademluchttoestel in het “voertuig” waarna het “deur openen met een rambo”, gevolgd werd door “open stoten van een plafond” en  slepen met een slachtoffer. Het traject eindigde met het verwisselen van de cilinder en die van een collega. Door middel van deze oefeningen werd getest of het apparaat prettig bleef zitten bij fysieke inspanning. Als dit niet zo was werd er direct gekeken waar dit aan lag en afgesteld.

In de middag gingen de vrijwilligers naar het Veiligheidscentrum Zeeland. Hier deed men warme oefeningen. Van het moment van uitruk tot aan het blussen werden gesimuleerd. Het doel hiervan was aanvoelen of het nieuwe toestel ook prettig zit tijdens brand, blussen en minder zicht. 

De heren van MTL stonden klaar om te ondersteunen waar nodig. 

De gebruikersgroep was enthousiast om over te schakelen naar één product. 

De uitrol van de ademluchtapparatuur zal vermoedelijk na de vakantie van start gaan.

Testdag Brandweer