Vrijwillige brandweer
Brandweervrijwilligers zijn geen 'amateur brandweerlieden'. Een vrijwilliger volgt dezelfde opleiding als de beroepsbrandweer. Ook ontvang je als vrijwilliger een vaste jaarlijkse vergoeding en een uurvergoeding per uitruk en voor andere activiteiten zoals opleidingen, oefeningen, keuringen en dergelijke. Hieronder lees je meer over het vrijwillige brandweervak.
Hoe word je brandweervrijwilliger?
Snelheid is de kracht van de brandweer. Iedere seconde telt, op ieder moment van de dag. Je bent dan ook bereid om op onverwachte momenten, als de pieper gaat, direct je werk of andere bezigheden te laten voor wat ze zijn en naar de post te gaan. Vrijwilligheid betekent geen vrijblijvendheid. Brandweerwerk is teamwerk en je collega's in de ploeg rekenen op je. Het is daarom belangrijk dat jij, je partner, je directe omgeving en je werkgever achter je keuze staan.

Waar moet je aan voldoen?
Als vrijwilliger (man/vrouw) voldoe je aan de volgende eisen:
- Je bent minimaal 18 jaar
- Je woont en/of werkt binnen enkele minuten van de kazerne
- Voor bijna alle posten geldt dat je (regelmatig) overdag beschikbaar bent
- Je beschikt over een goede lichamelijke en geestelijke conditie
- Je eventuele werkgever moet akkoord gaan met je aanmelding vanwege oproepen onder werktijd
- Je dient een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen
- Je hebt geen baard (in verband met het dragen van ademluchtmaskers)
- Om het diploma Manschap te behalen beschik je minimaal over aantoonbaar VMBO werk- en denkniveau en heb je de proeve van bekwaamheid (de examenonderdelen) afgesloten met een voldoende. Het diploma Manschap is MBO2 werk- en denkniveau.
Heb je interesse?
Kijk op onze vacaturepagina of er vacatures zijn op posten bij jou in de buurt. Dan kun je contact opnemen met de ploegleider en vrijblijvend langskomen op de oefenavond op de kazerne bij jou in de buurt. Zo kun je alvast sfeer proeven en vragen stellen. Ook is het mogelijk (in overleg) om een paar maanden mee te draaien in de oefeningen. Zo kan je bekijken of dit iets voor jou is. Wil je je (dan) graag aanmelden als vrijwilliger? Vul dan je gegevens online in op het sollicitatieformulier. Voor vragen kun je terecht bij de afdeling HRM via: hrm@vrzeeland.nl.
Vergoeding
Als vrijwilliger ontvang je een vaste jaarlijkse vergoeding volgens de richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je rang. Daarnaast ontvang je een uurvergoeding per uitruk, maar ook voor de opleidingen, oefeningen, keuringen en dergelijke. De (beschermende) kleding en verzekering worden verzorgd door Veiligheidsregio Zeeland. Brandweerpersoneel is verzekerd tegen schade en letsel als gevolg van ongevallen tijdens dienstuitoefening. Voor vrijwilligers is er een goede ongevallenverzekering afgesloten. De rechten en plichten van vrijwillig personeel zijn vastgelegd in de Rechtspositieregeling vrijwilliger.
Keuringen
Het brandweervak is zwaar en soms risicovol. Om je fysieke en mentale conditie te testen onderga je een aanstellingskeuring en periodieke herkeuringen.
Opleiding
Brandweervrijwilligers zijn geen 'amateur brandweerlieden'. Een vrijwilliger volgt dezelfde opleiding als de beroepsbrandweer. Als voorbereiding op je taken en een goede samenwerking in je ploeg, volg je in de eerste twee jaar een opleiding tot manschap. Deze opleiding volg je een avond in de week gedurende drie lesuren en brengt je alle basisvaardigheden bij. Daarnaast krijg je de theorie in hoofdzaak aangeboden via de computer, de zgn. Elektronische Leer Omgeven (ELO). Verder verwachten we dat je tien volle dagen beschikbaar bent voor praktijklessen en examens. Heb je het examen van een onderdeel gehaald? Dan mag je voor dat deel mee op de uitruk. De opleidingen zijn op kosten van Veiligheidsregio Zeeland.
Specialisaties
Naast deze opleidingen kunnen specifieke opleidingen worden gevolgd, waar binnen het korps behoefte aan is, bijvoorbeeld voor chauffeur, duiker, gaspakdrager of preventievoorlichter. Voor mensen met ambitie is er gelegenheid om verder te leren voor specialistische taken, of voor een leidinggevende functie als bevelvoerder. Meer informatie over onze specialisaties vind je hier.
Oefeningen
Veel oefenen is belangrijk. Zowel de beroeps- als vrijwillige brandweer worden continu bijgeschoold en getraind. Eens per week is er een vaste oefenavond met je ploeg, waarop realistische scenario’s worden nagebootst en geoefend. Dit zijn scenario’s waarvan je eigenlijk hoopt dat ze niet voorkomen. Maar als ze dan gebeuren, ben je als team goed voorbereid en op elkaar ingespeeld. Elk jaar zijn er vaardigheidstoetsen waarin ploegen met elkaar strijden om realistische scenario's zo goed mogelijk uit te voeren.